Tygodniowe menu

PONIEDZIAŁEK - 17.02.2025

Śniadanie

zupa mleczna musli z dodatkiem crunchy i suszonych owoców (mleko i produkty pochodne, soja), pieczywo wieloziarniste z masłem (zboża, sezam), kabanosy bez dodatku E, papryka czerwona, sałata lodowa, herbata z cytryną i malinami;

II śniadanie

mandarynki, jabłka 

Obiad

zupa zalewajka z ziemniakami (seler), kluski lenie w z twarogiem i sosem truskawkowym (mleko i produkty pochodne, soja), kompot wieloowocowy

Podwieczorek

weka z masłem (zboża, mleko i produkty pochodne), ser żółty mazdamer plastry (mleko i produkty pochodne), ogórki kiszo ne małosolne, herbata owocowa brzoskwinia-mango.  

 

WTOREK - 18.02.2025 

Śniadanie

chlebek wiejski z masłem (zboża,   sezam, mleko i produkty pochodne), jajecznica (jaja) wędlina drobiowa, rzodkiewka, sałata zielona, szczypiorek, kakao naturalne na mleku (mleko i produkty pochodne, soja) / herbata czarna z cytryną

II śniadanie

winogrona, jabłka 

Obiad

zupa jarzynowa z ryżem zabielana śmietanką (seler, mleko i produkty pochodne), kotlety mielone z pieca (jaja, zboża), ziemniaki, surówka z ogórka zielonego, kompot wieloowocowy;                     

Podwieczorek

koktajl wiśniowy na jogurcie naturalnym - własnego wyrobu (mleko i produkty pochodne), herbatniki (zboża, jaja, orzechy, migdały, produkty mleczne)

  

ŚRODA - 19.02.2025 

Śniadanie

pieczywo wieloziarniste z masłem (zboża, sezam. gorczyca, jaja, mleko i produkty pochodne), kiełbaski śląskie na ciepło, sos pomidorowy, papryka świeża, sałata rukola, kawa zbożowa inka (mleko i produkty pochodne, soja) / herbata z cytryną,

II śniadanie

marchewka z kalarepką,  

Obiad

zupa ogórkowa z ziemniakami (seler), spaghetti bolognese z mięsem drobiowym własnego wyrobu (zboża), kompot wieloowocowy,

Podwieczorek

mus owocowy Kubuś, ciastka zbożowe kakaowe bez dodatku cukru (zboża, sezam, orzechy)

 

CZWARTEK - 20.02.2025 

Śniadanie

zupa mleczna z płatkami owsianymi (mleko i produkty pochodne), kanapki z masłem (zboża, sezam), dżem brzoskwiniowy, herbata czarna z malinami i cytryną,

II śniadanie

kiwi, jabłka

Obiad

rosół mieszany z makronem i zieloną pietruszką, gulasz z indyka, kasza gryczana, sałatka z kiszonych ogórków, kompot wieloowocowy,

Podwieczorek

ciasto bananowe własnego wyrobu (zboża)  mleko (mleko i produkty pochodne

 

PIĄTEK - 21.02.2025 

Śniadanie

bułki wieloziarniste z masłem (zboża, sezam. gorczyca, jaja, mleko i produkty pochodne), pasta rybna z jajkiem własnego wyrobu (jaja, ryby, gorczyca), ser żółty salami (mleko i produkty pochodne), pomidorki koktajlowe, rzodkiewka, sałata zielona, kawa inka z mlekiem (mleko i produkty pochodne, zboża) / herbata z cytryną

II śniadanie

suszone owoce na talerzu: śliwka, morela, żurawina

Obiad

zabielany barszcz czerwony z ziemniakami (seler, mleko i produkty pochodne), zapiekany makaron z jabłkami i cynamonem (mleko i produkty pochodne, zboża, jaja)  kompot wieloowocowy,  

Podwieczorek

wafle kukurydziane z polewą malinową, lemoniada

Dzieciom ze specjalnymi potrzebami żywieniowymi serwujemy dania zgodnie z zaleceniami dietetycznymi.

Kuchnia w Naszym Przedszkolu do przygotowania posiłków używa pieca konwekcyjno-parowego i patelni beztłuszczowych.

Używane przyprawy to: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, imbir, papryka, lubczyk, kminek, curry, kurkuma.

Woda mineralna jest ogólnie dostępna dla dzieci w przedszkolu.

Z przyczyn niezależnych od przedszkola jadłospis może ulec zmianie.
 

SMACZNEGO! wink  

 

* WYKAZ ALERGENÓW: alergeny