Tygodniowe menu

 

PONIEDZIAŁEK       19.10.2020

Śniadanie        bułka weka  (mąka pszenna) z masłem (mleko),  dżem, Granola musli owocowe na mleku BIO (mleko), herbata  z cytryną

II śniadanie    sałatka owocowa

Obiad              krupnik z kaszą kiełbasą śląska i boczkiem bez E (mąka pszenna, seler, mleko), ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem i bitą śmietaną, kompot owocowy

Podwieczorek  pieczywo wieloziarniste (mąka pszenna, mąka żytnia) z masłem (mleko) i żółtym serem (mleko), pomidorem malinowym, szczypiorkiem, lemoniada na ciepło

 

WTOREK     20.10.2020

Śniadanie        pieczywo wieloziarniste z masłem (mleko, mąka pszenna), krakowska sucha bez E, papryka czerwona, sałata zielona, kawa z mlekiem BIO (mleko, kawa zbożowa)

II śniadanie     winogrono, mandarynka

Obiad              zupa pomidorowa (seler, mleko) z makaronem (mąka pszenna), zieloną pietruszką, polędwiczki wieprzowe panierowane, ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty pekińskiej jabłka i marchewki, kompot wieloowocowy

Podwieczorek koktajl truskawkowy, ciasteczko biszkoptowe

 

ŚRODA         21.10.2020

Śniadanie        bułka kajzerka z masłem (mąka pszenna, mleko), jajko na twardo, ser żółty, ogórek zielony, rzodkiewka, kakao naturalne z mlekiem BIO (mleko)

II śniadanie     śliwka węgierka/słupki marchewki

Obiad              zupa ziemniaczanka na wywarze mięsnym i zieloną pietruszką (seler),  spaghetti, sos mięsno pomidorowy, sałatka z ogórka kwaszonego i cebulki, kompot owoce leśne

Podwieczorek pizzerka/drożdżówka z owocem, herbata

 

CZWARTEK  22.10.2020 

Śniadanie        chleb mieszany  (mąka pszenna, mąka żytnia) z masłem (mleko), schab bez E, rzodkiewka, rukola, owsianka na mleku BIO z miodem, herbata czarna z cytryną

II śniadanie     banan / woda

Obiad              zupa barszcz czerwony na wywarze mięsnym (seler, mleko) z ziemniakami, zielona pietruszka, filet z indyka gotowany w warzywach, kasza

Podwieczorek budyń (mleko) z musem malinowym, chrupki kukurydziane bez glutenu

 

PIĄTEK        23.10.2020       

Śniadanie        pieczywo mieszane wieloziarniste z masłem (mąka pszenna, mąka żytnia, mleko), szynka, ser żółty, rzodkiewka, roszponka, kawa z mlekiem (mleko, kawa zbożowa)

II śniadanie     melon, ciasteczko zbożowe (orzechy, mleko)

Obiad              zupa z soczewicy czerwonej z kiełbaska śląską, boczkiem bez E i makaronem (seler), zielona pietruszka, filet z miruny zapiekany z przyprawami, puree ziemniaczane, mini marchewka (mleko), kompot owocowy

Podwieczorek napój mleczy bananowy (mleko, soja)

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, papryka, lubczyk, cząber, zioła prowansalskie, kurkuma, rozmaryn

 

Z przyczyn niezależnych od przedszkola jadłospis może ulec zmianie.

 

SMACZNEGO 🙂

 

 

WODA DO PICIA JEST STALE DOSTĘPNA.

SOKI SERWOWANE DZIECIOM NIE ZAWIERAJĄ CUKRU.

DŻEMY, BISZKOPTY I INNE CIASTA ZAWIERAJĄ DOZWOLONĄ ILOŚĆ CUKRU.

KOMPOT I HERBATA NIE SĄ SŁODZONE CUKREM.