Tygodniowe menu

 

PONIEDZIAŁEK    20.09.2021

Śniadanie        kasza manna na mleku 2% (200g), pieczywo pszenno-żytnie (35g) z masłem (3g), wędlina (20g), pasztet wegański (10g), papryka (10g) rukola (1g), herbata czarna bez cukru (200g) (alergeny: mąka pszenna, mąka żytnia, mleko, gluten, soja, gorczyca)

II śniadanie     jabłko (60g)

Obiad              zupa żurek z ziemniakami na wywarze mięsnym (200g), makaron bezjajeczny z truskawkami i twarogiem (120g), kompot owocowy (200g) (alergeny: seler korzeniowy, mąka pszenna, mąka żytnia, mleko),

Podwieczorek weka (20g) z masłem (2g), ser żółty salami (10g), pomidor koktajlowy (15g), ogórek zielony (10g), herbata malinowa (200g), crispy (18g) (alergeny: mąka pszenna, mleko, gluten)

 

WTOREK     21.09.2021

Śniadanie        chleb graham (45g) z masłem (4g), jaja gotowane (35g), pasta rybna z makreli (20g), rzodkiew (7g), ogórek kwaszony (15g), sałata zielona (8g), kakao o obniżonej zawartości tłuszczu na mleku 2% (200g) (alergeny: mąka pszenna, mąka żytnia, mleko, jaja, ryba, gluten)

II śniadanie     śliwka węgierka (30g)

Obiad             zupa pomidorowa z ryżem i z zieloną pietruszką (200g), ziemniaki (100g), polędwiczki wieprzowe panierowane (80g), sałatka z gotowanej czerwonej kapusty (50g), kompot wieloowocowy (200g) (alergeny: seler korzeniowy, jaja, mleko)

Podwieczorek  koktajl bananowy (200g), chrupki kukurydziane bezglutenowe (10g) (alergeny: mleko)

 

ŚRODA         22.09.2021

Śniadanie        chleb wiejski (45g) z masłem (4g), pasta z kiełbaski bez E (70g), papryka czerwona (20g), rukola (1g), kawa na mleku 2% (200g) (alergeny: mąka pszenna, mleko, kawa zbożowa, soja)

II śniadanie    gruszka (60g)

Obiad             zupa dyniowa z grzankami (250g), kluski na parze z musem jagodowym na jogurcie naturalnym (110g), kompot jabłkowy (200g) (alergeny: seler korzeniowy, makaron bezjajeczny)

Podwieczorek rogal z masłem (65g), dżem 100% owoców (10g), herbata czarna bez cukru (200g) (alergeny: mąka pszenna, mleko, soja, orzechy)

 

CZWARTEK  23.09.2021

Śniadanie        płatki kukurydziane na mleku 2% (250g), pieczywo mieszane (35g) z masłem (3g), kiełbaska żywiecka bez E (15g), rzodkiewka (7g), sałata zielona, herbata czarna (200g) (alergeny: mąka pszenna, mąka żytnia, mleko, gluten, soja)

II śniadanie     arbuz (100g)

Obiad              zupa krupnik z kaszy jęczmiennej na wywarze mięsnym (250g), ziemniaki(100g), podudzie z kurczaka zapiekane w ziołach (100g), mizeria (60g), kompot owocowy (200g), (alergeny: seler korzeniowy, jaja, mleko)

Podwieczorek budyń śmietanowy bez cukru (150g), rodzynki (10g) (alergeny: mąka pszenna, mleko, gluten, soja)

 

PIĄTEK        24.09.2021       

Śniadanie        bułka wrocławska (50g) z masłem (5g), wędlina (15g), ser żółty salami (10g), pomidor malinowy (15g), szczypiorek (1g),  kawa inka na mleku 2% / herbata czarna (200g) (alergeny: mąka pszenna, mleko,  kawa zbożowa, gluten, soja)

II śniadanie     nektarynka (60g)

Obiad              zupa jarzynowa makaronem razowym na wywarze mięsnym (250g), kotlecik rybny zapiekany w piecu (80g), ziemniaki puree (100g), surówka z kwaszonej kapusty i marchwi (60g), kompot wieloowocowy (200g) (alergeny: ryba miruna, mąka pszenna, mleko, jaja, gluten, seler)

Podwieczorek  mus warzywny (100g), wafle naturalne (10g), (alergeny: mąka pszenna)

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, papryka, lubczyk, cząber, zioła prowansalskie, kurkuma, rozmaryn

 

Zgodnie z informacją producenta przyprawy mogą zawierać śladowe ilości : gorczycy, mleka łącznie z laktozą, glutenu, jaj, selera, orzeszek ziemnych, sezamu oraz soji.

 

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady ( UE ) nr 1169/2011 z dn. 25 października 2011r.  w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, ze szczególnym uwzględnieniem alergenów informujemy, iż wykaz dostępny jest u Pani intendent.

 

Z przyczyn niezależnych od przedszkola jadłospis może ulec zmianie.

 

SMACZNEGO 🙂

 

 

WODA DO PICIA JEST STALE DOSTĘPNA.

SOKI SERWOWANE DZIECIOM NIE SĄ DOSŁADZANE.

DŻEMY, BISZKOPTY I INNE CIASTA ZAWIERAJĄ DOZWOLONĄ ILOŚĆ CUKRU.

KOMPOT I HERBATA NIE SĄ SŁODZONE CUKREM.