Tygodniowe menu

 

PONIEDZIAŁEK       21.09.2020

Śniadanie        pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia) z masłem (mleko) ,  kiełbasa z fileta, roszpunka, rzodkiewka, kawa z mlekiem (mleko, kawa zbożowa)

II śniadanie    jabłko

Obiad              zupa barszcz z ziemniakami (seler, mleko),  zielona pietruszka, kluski leniwe z serem białym półtłustym (mleko, jajka, mąka pszenna), mus truskawkowy,  kompot wieloowocowy

Podwieczorek weka (mąka pszenna) z masłem (mleko) i żółtym serem (mleko), pomidor, szczypiorek, herbata czarna z cytryną

 

WTOREK     22.09.2020

Śniadanie        pieczywo wieloziarniste z masłem (mleko, mąka pszenna, mąka żytnia), dżem, płatki owsiane na mleku  (mleko, płatki owsiane), herbata malinowa

II śniadanie     nektarynka

Obiad              zupa krem z dyni (seler) z grzankami, ziemniaki, kotlet mielony, surówka  z kapusty pekińskiej (mleko, seler), kompot owocowy

Podwieczorek budyń waniliowy z musem malinowym, chrupki kukurydziane bez glutenu

 

ŚRODA         23.09.2020

Śniadanie        pieczywo z masłem (mąka pszenna, mleko), kiełbaska na gorąco, rzodkiewka, kakao z mlekiem (mleko)

II śniadanie     winogrono białe

Obiad              zupa jarzynowa z ziemniakami i zieloną pietruszką (seler, mleko),  łazanki z kiszoną kapustą i mięsem, kompot owocowy

Podwieczorek drożdżówka z jabłkiem, woda mineralna

 

CZWARTEK  24.09.2020

Śniadanie        chleb mieszany, wieloziarnisty ( mąka pszenna, mąka żytnia) z masłem (mleko), schab bez E, ogórek zielony, papryka czerwona, kawa z mlekiem (mleko, kawa zbożowa)

II śniadanie     sałatka owocowa

Obiad              zupa ogórkowa z ziemniakami (seler), z zieloną pietruszką, bitki wieprzowe, kasza, surówka z czerwonej kapusty, kompot owocowy

Podwieczorek  ciasteczko biszkoptowe,  marchewka / herbata malinowa

 

PIĄTEK        25.09.2020       

Śniadanie        pieczywo mieszane z masłem (mąka pszenna, mąka żytnia, mleko),  jajko na twardo, sałata zielona, pomidor, grysik na mleku z miodem, herbata z cytryną

II śniadanie     gruszka

Obiad              zupa krupnik z kaszą (seler), zielona pietruszka,  ziemniaki, ryba miruna zapiekana w ziołach, surówka marchwi i jabłka, kompot wieloowocowy

Podwieczorek banan

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, papryka, lubczyk, cząber, zioła prowansalskie, kurkuma, rozmaryn

 

Z przyczyn niezależnych od przedszkola jadłospis może ulec zmianie.

 

SMACZNEGO 🙂

 

 

WODA DO PICIA JEST STALE DOSTĘPNA.

SOKI SERWOWANE DZIECIOM NIE ZAWIERAJĄ CUKRU.

DŻEMY, BISZKOPTY I INNE CIASTA ZAWIERAJĄ DOZWOLONĄ ILOŚĆ CUKRU.

KOMPOT I HERBATA NIE SĄ SŁODZONE CUKREM.