Tygodniowe menu

 

PONIEDZIAŁEK    18.01.2021

Śniadanie        pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia) z masłem (mleko), szynka bez E, wielozbożowe chrupki z mlekiem 2% (mleko), sałata zielona, papryka czerwona, ogórek zielony, herbata czarna

II śniadanie    sok z buraków

Obiad              zupa ogórkowa (seler) z ziemniakami, ryz zapiekany z jabłkami i cynamonem, bita śmietana (mleko), kompot porzeczkowy

Podwieczorek weka (mąka pszenna) z masłem (mleko) i serem salami (mleko), pomidor, roszponka, cebulka zielona, herbata malinowa

 

WTOREK     19.01.2021

Śniadanie        chleb graham (mąka pszenna, mąka żytnia) z masłem (mleko), jajko na twardo (jaja), paprykarz wegański z żurawiną, rzodkiew, ogórek kwaszony, rukola, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu na mleku 2% (mleko)

II śniadanie     melon

Obiad              zupa krem z dyni z grzankami (seler, mąka pszenna), łazanki z kapustą kwaszoną mięsem i pieczarkami, kompot owocowy

Podwieczorek  wafle naturalne andrutowe, sok 100%

 

ŚRODA         20.01.2021

Śniadanie        pieczywo wieloziarniste (mąka pszenna, mąka żytnia) z masłem (mleko), kiełbaska podwawelska na ciepło z pieca, rzodkiewka, sałata zielona, kawa na mleku (mleko, kawa zbożowa)

II śniadanie    owoc kaki

Obiad             zupa jarzynowa (seler) z makaronem ryżowym (jaja, mąka przenna), podudzie z kurczaka zapiekane w przyprawach, ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot truskawkowy

Podwieczorek ciasto marchewkowe, herbata owocowa

 

CZWARTEK  21.01.2021

Śniadanie        bułka poznańska (mąka pszenna) z masłem (mleko), twaróg na słodko, konfitura truskawkowa 100%, płatki owsiane na mleku (mleko), rzodkiewka, rukola, herbata

II śniadanie     jabłko, śliwka suszona

Obiad              zupa żur z ziemniakami, gulasz wieprzowy z makaronem razowym, mizeria na jogurcie naturalnym, kompot wieloowocowy

Podwieczorek  mleczko waniliowe, ciastko zbożowe z morelami bez cukru

 

PIĄTEK        22.01.2021       

Śniadanie        pieczywo mieszane (mąka pszenna, mleko) z masłem (mąka pszenna, mąka żytnia, mleko), filet z  kurczaka, ser żółty mierzwiony (mleko), pomidor koktajlowy, ogórek zielony, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu na mleku 2% (mleko)

II śniadanie     mandarynka, mieszanka studencka (orzechy)

Obiad              zupa rosół wołowy (seler) z makaronem (jaja), zielona pietruszka , filet z miruny panierowany, ziemniaki, mini marchewka duszona, kompot z jabłkowy

Podwieczorek  mus owocowy bez cukru, wafle ryżowe

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, papryka, lubczyk, cząber, zioła prowansalskie, kurkuma, rozmaryn

 

Z przyczyn niezależnych od przedszkola jadłospis może ulec zmianie.

 

SMACZNEGO 🙂

 

 

WODA DO PICIA JEST STALE DOSTĘPNA.

SOKI SERWOWANE DZIECIOM NIE ZAWIERAJĄ CUKRU.

DŻEMY, BISZKOPTY I INNE CIASTA ZAWIERAJĄ DOZWOLONĄ ILOŚĆ CUKRU.

KOMPOT I HERBATA NIE SĄ SŁODZONE CUKREM.