PONIEDZIAŁEK 18.01.2021
Śniadanie pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia) z masłem (mleko), szynka bez E, wielozbożowe chrupki z mlekiem 2% (mleko), sałata zielona, papryka czerwona, ogórek zielony, herbata czarna
II śniadanie sok z buraków
Obiad zupa ogórkowa (seler) z ziemniakami, ryz zapiekany z jabłkami i cynamonem, bita śmietana (mleko), kompot porzeczkowy
Podwieczorek weka (mąka pszenna) z masłem (mleko) i serem salami (mleko), pomidor, roszponka, cebulka zielona, herbata malinowa
WTOREK 19.01.2021
Śniadanie chleb graham (mąka pszenna, mąka żytnia) z masłem (mleko), jajko na twardo (jaja), paprykarz wegański z żurawiną, rzodkiew, ogórek kwaszony, rukola, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu na mleku 2% (mleko)
II śniadanie melon
Obiad zupa krem z dyni z grzankami (seler, mąka pszenna), łazanki z kapustą kwaszoną mięsem i pieczarkami, kompot owocowy
Podwieczorek wafle naturalne andrutowe, sok 100%
ŚRODA 20.01.2021
Śniadanie pieczywo wieloziarniste (mąka pszenna, mąka żytnia) z masłem (mleko), kiełbaska podwawelska na ciepło z pieca, rzodkiewka, sałata zielona, kawa na mleku (mleko, kawa zbożowa)
II śniadanie owoc kaki
Obiad zupa jarzynowa (seler) z makaronem ryżowym (jaja, mąka przenna), podudzie z kurczaka zapiekane w przyprawach, ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot truskawkowy
Podwieczorek ciasto marchewkowe, herbata owocowa
CZWARTEK 21.01.2021
Śniadanie bułka poznańska (mąka pszenna) z masłem (mleko), twaróg na słodko, konfitura truskawkowa 100%, płatki owsiane na mleku (mleko), rzodkiewka, rukola, herbata
II śniadanie jabłko, śliwka suszona
Obiad zupa żur z ziemniakami, gulasz wieprzowy z makaronem razowym, mizeria na jogurcie naturalnym, kompot wieloowocowy
Podwieczorek mleczko waniliowe, ciastko zbożowe z morelami bez cukru
PIĄTEK 22.01.2021
Śniadanie pieczywo mieszane (mąka pszenna, mleko) z masłem (mąka pszenna, mąka żytnia, mleko), filet z kurczaka, ser żółty mierzwiony (mleko), pomidor koktajlowy, ogórek zielony, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu na mleku 2% (mleko)
II śniadanie mandarynka, mieszanka studencka (orzechy)
Obiad zupa rosół wołowy (seler) z makaronem (jaja), zielona pietruszka , filet z miruny panierowany, ziemniaki, mini marchewka duszona, kompot z jabłkowy
Podwieczorek mus owocowy bez cukru, wafle ryżowe
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, papryka, lubczyk, cząber, zioła prowansalskie, kurkuma, rozmaryn
Z przyczyn niezależnych od przedszkola jadłospis może ulec zmianie.
SMACZNEGO 🙂
WODA DO PICIA JEST STALE DOSTĘPNA.
SOKI SERWOWANE DZIECIOM NIE ZAWIERAJĄ CUKRU.
DŻEMY, BISZKOPTY I INNE CIASTA ZAWIERAJĄ DOZWOLONĄ ILOŚĆ CUKRU.
KOMPOT I HERBATA NIE SĄ SŁODZONE CUKREM.