Tygodniowe menu

 

PONIEDZIAŁEK  27.01.2020 

Śniadanie:       pieczywo mieszane, wieloziarniste z masłem, szynka bez e, ogórek kiszony, rzodkiewka, kawa z mlekiem (gluten, mleko)

II śniadanie:     owoc

Obiad:              żur z ziemniakami, kiełbasą, zieloną pietruszką, jabłka w cieście, kompot owocowy (gluten, jajka, mleko, seler)

Podwieczorek:   bułka żytnia z masłem, jajka, pomidor, szczypior, herbata (gluten, jajka, mleko)

 

WTOREK 28.01.2020

Śniadanie:        pieczywo mieszane, graham, kiełbasa z fileta, sałatka zielona, papryka czerwona, kakao (gluten, mleko)

II śniadanie:     owoc/woda

Obiad:              zupa selerowa z zacierką, pietruszka zielona, ziemniaki z koperkiem, polędwiczka w panierce, marchewka z groszkiem zielonym, kompot wieloowocowy (gluten, mleko, jajka, seler)

Podwieczorek:   jogurt owocowy, ciastko zbożowe bez cukru (gluten, mleko)

 

ŚRODA 29.01.2020  

Śniadanie:        pieczywo mieszane, orkiszowe z masłem, pasta jajeczna, roszpunka, papryka czerwona, kawa z mlekiem (gluten, mleko, jajka)

II śniadanie:     owoc

Obiad:              zupa szpinakowa z zieloną pietruszką, kasza gryczana biała, indyk gotowany w warzywach, sałatka z ogórków kompot owocowy (gluten, mleko, seler, jajka)

Podwieczorek:   rogal z masłem, dżemem, herbata (gluten, mleko)      

 

CZWARTEK  30.01.2020

Śniadanie:        pieczywo mieszane z masłem, szynką, rzodkiewka, ogórek kiszony, zupa mleczna z płatkami (gluten, mleko)

II śniadanie:     owoc

Obiad:             rosół z makaronem, zieloną pietruszką, ziemniaki, podudzie z kurczaka, surówka z buraków i jabłka, kompot owocowy (seler, gluten, mleko, jajka)

Podwieczorek:   ciasto marchewkowe, herbata  (gluten, jajka, mleko)

 

PIĄTEK 31.01.2020              

Śniadanie:        pieczywo mieszane, graham z masłem, żółty ser, wędlina, rzodkiewka, kawa z mlekiem (gluten, mleko)

II śniadanie:     owoc

Obiad:              zupa grysikowa z zielona pietruszką, ziemniaki, filet z miruny zapiekany z ziołami, surówka z kapusty kwaszonej,  kompot owocowy (gluten, jajka, mleko, seler, ryby)

Podwieczorek:    banan

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, papryka, lubczyk, cząber, zioła prowansalskie, kurkuma, rozmaryn.

 

Z przyczyn niezależnych od przedszkola jadłospis może ulec zmianie.

 

WODA DO PICIA JEST STALE DOSTĘPNA.

SOKI SERWOWANE DZIECIOM NIE ZAWIERAJĄ CUKRU.

DŻEMY, BISZKOPTY I INNE CIASTA ZAWIERAJĄ DOZWOLONĄ ILOŚĆ CUKRU.

KOMPOT I HERBATA NIE SĄ SŁODZONE CUKREM.