Tygodniowe menu

 

PONIEDZIAŁEK  10.02.2020 

Śniadanie:       pieczywo mieszane z masłem, paprykarz wegański z kaszą jaglaną, ogórek kiszony, sałatka zielona, kawa z mlekiem (gluten, mleko)

II śniadanie:     owoc/woda

Obiad:             kapuśniak z ziemniakami, kiełbasą, zieloną pietruszką, kluski leniwe z serem, mus truskawkowy, kompot wieloowocowy (gluten, jajka, mleko, seler)

Podwieczorek:   kanapka z serem żółtym, pomidor, szczypiorek, herbata (gluten, mleko)

 

WTOREK 11.02.2020

Śniadanie:        pieczywo graham z masłem, szynka bez e,  papryka czerwona, ogórek, kakao (gluten, mleko)

II śniadanie:     mandarynka/woda

Obiad:              zupa selerowa z pietruszką zieloną, ziemniaki, polędwiczka panierowana, buraki, kompot wieloowocowy (gluten, mleko, jajka, seler)

Podwieczorek:   koktajl owocowy, biszkopt bez cukru (gluten, mleko)

 

ŚRODA 12.02.2020  

Śniadanie:        pieczywo z masłem, pasta jajeczna, rzodkiewka, ogórek, kawa z mlekiem (gluten, mleko, jajka, gorczyca)

II śniadanie:     owoc/woda

Obiad:              zupa grochowa z makaronem, zielona pietruszka, ziemniaki, podudzie z kurczaka zapiekane z ziołami, surówka z kapusty pekińskiej z pestkami z dyni i słonecznika, kompot owocowy (gluten, mleko, seler, jajka)

Podwieczorek:   bułka cynamonowa z masłem, dżemem, herbata (gluten, mleko)      

 

CZWARTEK  13.02.2020

Śniadanie:        chleb mieszany, wieloziarnisty z masłem, owsianka na mleku(gluten, mleko)

II śniadanie:     jabłko/ woda

Obiad:            zupa jarzynowa, zieloną pietruszką, spaghetti, sos pomidorowo-mięsny, ogórek kiszony, kompot wieloowocowy (seler, gluten, mleko, jajka)

Podwieczorek:   drożdżówka z serem, herbata  (gluten, jajka, mleko)

 

PIĄTEK 14.02.2020              

Śniadanie:        pieczywo mieszane z masłem, polędwica drobiowa, żółty ser, sałatka zielona, kawa z mlekiem (gluten, jajka, mleko)

II śniadanie:     sok z kwaszonych buraków

Obiad:              zupa grysikowa z zielona pietruszką, ziemniaki, filet z miruny, surówka z kapusty kiszonej,  kompot wieloowocowy (gluten, jajka, mleko, seler, ryby)

Podwieczorek:    mus owocowy, chrupki kukurydziane (gluten)

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, papryka, lubczyk, cząber, zioła prowansalskie, kurkuma, rozmaryn.

 

Z przyczyn niezależnych od przedszkola jadłospis może ulec zmianie.

 

WODA DO PICIA JEST STALE DOSTĘPNA.

SOKI SERWOWANE DZIECIOM NIE ZAWIERAJĄ CUKRU.

DŻEMY, BISZKOPTY I INNE CIASTA ZAWIERAJĄ DOZWOLONĄ ILOŚĆ CUKRU.

KOMPOT I HERBATA NIE SĄ SŁODZONE CUKREM.